Sunday, 31 May 2009

...raikan persamaan, hargai perbezaan...


bismillah...

hoho...

skang ni ak duk kat Jepong, bkn kt Msia, yakni ak skang berada jauh dr mak, ayah, n famili...

kat sini, ape-ape hal pun, suma kena setelkan sindri. kalo nk mnta tolong pun, bule mntk tolong kat kengkawan n senpai2(senior) je...

bila dh berada dlm lingkungan kwn2 ni, ak smkn blajo erti persahabatan. org putih kata friendship gitu...

hmm...
dlm persahabatan ni, ak blaja yg kita kena ade sft tolak ansur, give n take, x berkira, saling memaafkan, saling membantu , bla2...

oh...
baru2 ni pun ak dpt ilmu yg sgt bernilai ...
ilmu yg x mungkin ak dpt waktu jugyou(kuliah). mende ni berlaku mggu lps.
xyah cite kat cni kot...
cukupla ak ckp yg somtin kanchigai(salah paham) telah berlaku antara ak ngn sorg kwn ni...

tapi skang, Alhamdulillah, dh smkin baik hubungn kami...

ak igt lagi yg tym dia dtg mntk maaf kt ak mlm tu,tah ape kena ngn ak, ak bule x pndang muka dia pun. amboiiih, sombongnye ak...

jauh di sudut hati, ak dh maafkan dia. ak cube cube bisik kat hati ak supaya mudah maafkan org, xyah dendam2...

esok2 nye...

walaupun hari2 b'jmpa, ktrg jarang bersembang cam dulu.msg2 juz b'ckp tym perlu je. ye la, mmg obvious la yg msg2 sdg sedaya upaya utk menjaga hati antara satu sama lain.

yes!

mmg ak dh maafkan dia, tp apasal ak bule bersikap dingin ye?
ak terpikir gak mende tu.
a ah. memang. ak terasa sgt la apa yg dia dh wat. terkilan to iu ka?..
walaupun ak dh suh hati ak maafkan dia, lupekan mende2 dulu, tp still rasa cam ralat tym b'sembang.

-----> dgn ak yg membuat muka pura2 ceria tym sembang ngn dia, kdg2, pura2 gelak, dgn dia yg ttp setia bercerita ttg ape2 ngn ak walaupun x serancak dolu2...( ak perasan la yg dia sdg cuba utk b'sembang tanpa memgecikkan hati org len, ckp pun cam cover2 gitu...) hahahahaha... hipokrit?

oh, tidak....
hipokrit janei(x hipokrit)!!! itu cuma salah stu usaha murni dlm persahabatan. ak amat hargai detik2 yg penuh 'kepura-puraan' itu.

krn ape?

sebab...
dgn terjadinya 'pristiwa2 bersembang yg cam pura2 hepi'...~
dlm x sedar, kepura-puraan itu sdg mengajar ak supaya menerima kelebihan dan kekurangan org len.

kdg2... x suma perkara tu tjadi spt yg kita mahukan...
---> krn kita x idup seorang diri di atas dunia ni.

kdg2... yg kita mahukan itu, x semestinya yg terbaik...

---> " Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(surah Al-Baqarah; 216)


sou da ne...(mmg gitula...)~

kalo mende ni x happen, mgkin ak still harapkan satu 'kesempurnaan' dlm persahabatan.
kalo mende ni x happen, ak xtau sape kawan ak yg bule dijadikan sahabat.

----->tym ak tgh sedey sengsorang tu, ak anto offline message kt rohan(dia kat yamaguchi, jauh tau.) ak ckp ak tgh sedey. tym tu mmg ak perlukan somebody tuk ak cite ape yg ak tgh rasa. pastu, rohan kol ak... ptg tu ak n rohan pun bersembang la... hoho...~
ak igt lagi, rohan ckp... "...kita sbg pihak yg matang dan bule berpikir, beralah la...~"

ehem... ak ni matang ke?----> ak sdg cuba bertindak scr matang...
ehem... ak ni bule berpikir ke?---> ak sdg cuba berpikir scr waras...

dan...

walaupun rohan dh ckp gitu, ak still rasa cam tahpape, rasa cam terkilan lagi ngn kwn ak yg sorang tu.

dan...

dlm kehuru-haraan perasaan ak ptg tu, ak cuba belek2 tafsir Quran yg amat ak sayang...

dan...

ak terpaku seketika pada ayat ini...

---> "Tidak ada balasan untuk kebaikan selain kebaikan (pula). Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" (surah Ar-Rahman;60-61)

dan...

ak terkedu pada ayat ini...

---->"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.
(surah Al-Hujurat; 10)


oh, terima kasih rohan atas kata2mu itu...~

oh, segala puji bagiMu ya Allah, atas ayat2Mu yg begitu bermakna dan bernilai...~

oh...
oh...
oh...

oh. betapa tahpapenye ak...

---->org dh mnta maaf... lupekan je la mende yg dh lps tu...

oh, betapa bersungguhnya dia cuba mnjaga hati ak...

---->dlm sesi bersembang yg cam 'kepura-puraan' itu...

oh...
oh...
oh...




dan...
hari itu ak belajar...

sesungguhnya ukhwah itu indah...~


ak pun xmau ade perasaan x suka kat sesape...
nnti, hati x senang, blajo pun susah nk masuk,
takut2 nnt ibadah pun x terangkat ke langit...~


ye...~

kena sentiasa berbaik sangka...
kena sentiasa wat baik je...


kena bersihkan hati slalu...
caranye?
istighfar byk2...
slalu2 berzikir...









Ya Allah, terima kasih...

Ya Allah, ak bersyukur atas sahabat2 yg Kau izinkan ak mengenali mereka...

...dlm persahabatan...
...raikan persamaan, hargai perbezaan...

4 comments:

saniyamanashi said...

souneee...
onaji kimochi kanjite iru~

...teratai biru... said...

to saniyamanashi ~ sou da. sou da. hoho.. maseh2...~

Nurul de~su said...

cam penah alami jugak keadaan cam ni=p

...teratai biru... said...

nurul : kita serupaaaaa~~~