Saturday, 24 November 2012

Tips usrah masakini

Zaman berbeza.

Apa yang kita dapat daripada murabbi, ada ketikanya kita perlu olah-olah sikit untuk sampaikan pada mutarabbi.
Bukan olah fikrah. Tapi olah style dan cara penyampaian.

Fikrah biar pekat. Jangan cair-cair.

Ada sekali tu, saya join daurah yang dibuat untuk adik-adik.

Saya duduk bersama adik-adik sebagai pendengar.

Ada seorang adik tu sebut selamba je, 'BOSAN!' .

Ada yang duk melukis-lukis dalam buku nota.

Ada yang duk mengunyah-nguyah kacang.

Ada yang duk garu-garu iphone. Errr... ramai kooot yang duk main garu-garu iphone. 


T_____________________T



Something have to be done!

Ada orang beritahu saya, "Tugas kita hanya menyampaikan, adik tu dengar atau tidak, itu bukan kuasa kita. Allah yang akan gerakkan hati adik tu untuk dengar apa yang kita cakap. So, kita cakap je lah kat depan, adik tu nak dengar atau tidak, tak kesah lah."

Hellooo....

Orang yang bercakap di hadapan pumpang pumpang, tapi audience tak beraksi seperti pendengar, malahan kelihatan hanyuuuut ke dalam dunia berbeza, tak macam badut ke? (Sorry kalau ayat saya tu jahat sangat)

Memanglah Allah yang gerakkan hati si adik untuk mendengar apa yang kita cakap di hadapan, mahupun ketika sedang 'memberi' dalam usrah. Tapi, kalau kita hanya bercakap dan bercakap, dan adik-adik seolah dipaksa untuk hanya mendengar dan mendengar, memang susahlah untuk adik-adik fokus. Manusia hanya boleh fokus untuk 20minit yang pertama sahaja dalam sesuatu perkara. So, lets make your performance fun and easier to understand. 

Jangan jadi 'badut'.

Kalau kita pun umpama sedang membaca-semula-ayat-ayat-di-buku kepada adik-adik ketika usrah, memang tak perlu hairan lah kalau adik-adik jadi bosan lalu menguap atau paling tidak, mula menconteng-conteng buku nota atau menggaru-garu iphone untuk menghilangkan kantuk. . 

Saya bukanlah orang yang paling layak untuk bercakap soal ini. Tapi melihatkan situasi yang kian meruncing, saya tak boleh berdiam diri. 

Makanya, izinkan saya berkongsi sedikit tips untuk menjadikan penyampaian kita semasa 'memberi' itu kelihatan 'hidup'. Saya ni pengalaman dalam tarbiyyah amatlah sikit dan ciput je... Tak hebat mana pun... Tapi saya nak share juga dengan kalian. Boleh?

1) Basahkan hati

Yeeess.... analoginya mudah. Manakan bisa span yang kering kontang bisa membasahkan span-span kering yang lain?

Kalau kita nak bercerita tentang hadis satu yang menyentuh tentang niat, jadi kita pun perlu benar-benar merasakan yang niat itu adalah amat penting dan penting dan pentiiiiing dalam apa-apa perkara pun. Kalau kita study tentang hadis satu sebelum 'bagi' kepada adik-adik, tapi kita tak rasa apa, so usahalah sampai kita rasa yang niat itu adalah penting. Kena juga usaha supaya kita sendiri rasa berkobar-kobar nak bercerita kepada adik-adik. Kalau kita pun tak rasa apa, tak payah lah nak expect adik-adik boleh terkesan dengan apa yang kita cerita.

Ok, memanglah wujud juga insiden yang mana kita cakap biasa-biasa je, tapi orang yang mendengar rasa zezaaaasss dengan apa yang kita cakap. Terkesan lah senang kata. Memang lah ada je terjadi situasi sebegitu. Tapi tapi dan tapi.... kejadian sebegitu boleh dianggap sebagai 'miracle' gitu. Faham ke? Means, kita tak expect pun perkara sebegitu terjadi. Itulah yang dimaksudkan dengan miracle.

Antara masalah kita adalah lebih mengharapkan pertolongan Allah itu hadir dalam setiap perkara, tanpa berusaha membuat sesuatu yang logik, yakni sesuatu yang sepatutnya kita kena buat.

Kalau kita duk sakan study untuk 'memberi' , tapi still tak rasa apa-apa, maka berdoalah kepada Allah. Istighfar banyak-banyak. Solat taubat ke apa ke... Mana tahu, hati kita yang sedang kotor hitam pekat, lalu menghalang cahaya untuk sampai kepada kita. Bersihkan hati. Sedihnya andai hidayah Allah tu tak sampai kepada adik-adik, hanya kerana kita yang 'memberi' ini yang sedang kegelapan.

Sedih, memang sedih, Itu loser okeh. Bersihkan hati, insyaAllah akan mudah untuk ia basah lalu bisa membasahkan hati-hati yang lain.


2) Eye-contact

Make sure mata anda memandang tepat ke anak mata adik-adik ketika usrah berjalan. Errr.. janganlah duk tenung, tapi cukup sekadar memandang sekilas lalu kepada KESEMUA adik-adik ketika usrah berjalan. Biar mereka rasa yang 'naqibah aku tengah bercakap dengan aku lah...' . 

Ingat... adik-adik itu hadir ke usrah, maksudnya mereka bersedia untuk menerima sesuatu daripada kita. Tak kesah lah adik tu datang sebab terpaksa atau sukarela. Once dia datang usrah, maksudnya dia sedang membuka hatinya untuk menerima sesuatu daripada Allah yang disampaikan melalui kita, walaupun sikiiiit je dia buka hati dia. 

Dan... melalui eye-contact ini juga, kita dapat detect yang adik-adik teruja dengan pengisian usrah atau tidak. Kalau nampak ramai yang dah menguap sakan, udah le tu... Stop je usrah tu. No point kalau kita asyik bercakap, tapi tiada yang mendengar.


3) Make difference

Cuba menjadi kreatif. Buatlah kelainan. Kalau setiap kali usrah, asyik 'buka majlis-tazkirah-isu semasa-dengar naqibah bercakap-tutup majlis' , no wonder kalau cepat bosan.

Cuba buat kelainan pada setiap kali usrah. Kali ini buat kuiz, next buat sharing sambil masak-masak ke, buat karipap ke.... Then, jalan-jalan shopping cari sweater sempena musim sejuk. Buatlah apa sahaja, asalkan adik-adik rasa seronok untuk join usrah. Tautan hati itu amat penting untuk dapatkan tsiqah(kepercayaan) adik-adik. Once dah dapat tsiqah, kita cakap lah apa pun, insyaAllah mudah je mereka nak ikut.

Saya pernah buat aktiviti memotong ayam adhoc. Errr.. begini, pernah dahulu saya beli 2 ekor ayam whole yang tak dipotong lagi. Seekor yang pertama, saya potong depan mereka, tunjuk cara-cara potong ayam (sebab sebelum tu pernah juga tengok hasil potongan ayam yang tak berapa ada rupa ayam yang dipotong oleh mereka), then yang kedua saya minta mereka yang potong dan masak. Selamba je saya minta mereka potong ayam yang kedua dan minta mereka yang masakkan menu untuk lunch tengah hari itu. Hehe... ada adik tu yang terus telefon emaknya di Malaysia utuk cari resepi. Mereka tak tahu pun aktiviti usrah pada hari itu adalah memotong ayam dan memasak... ada yang bertanya, 

"Kenapa kita potong ayam, siap kena masak-masak lagi? Tak buat usrah ke kak?"

Saya jawab,

"Inilah usrah. Tak semestinya hanya duduk-duduk dalam bulatan, then sharing macam yang selalu kita buat tu."  

Sebenarnya, waktu itu tema usrah adalah 'islam is the best way of life' . Islam yang syumul, kamil wa mutakammil. Islam yang menyeluruh, sempurna lagi menyempurnakan.

Saya cuba bangkitkan perihal kita yang selalu sekular. Waktu itu saya cuba ajak adik-adik untuk sentiasa rasa yang islam itu ada dalam setiap perlakuan kita, pada setiap masa dan ketika. Bukan ketika dalam majlis ilmu semata-mata.


Itu satu contoh. Banyak je lagi yang kita boleh buat ketika usrah. Jangan sempitkan pemikiran kita. Fikrah kita ialah islam (rujuk Fikratuna). Pada setiap perkara, boleh je nak selit fikrah pekat-pekat pada adik. Bukan hanya ketika duduk-duduk dalam bulatan sahaja.


---
Cukuplah 3 point yang saya share kali ini. Moga bermanfaat. 

Bukan sedikit teman-teman yang telah menjadi naqibah yang beritahu saya, 

"Saya dah tak mahu bawa usrah. Saya dah tak ada rasa."

"Saya takut saya yang menjadi penghalang kepada hidayah Allah daripada sampai kepada adik-adik. Saya dah rasa macam nak give up."

"Kalau saya tak nak bawa usrah, boleh ke?"


Sedih. Saya sedih.

Kalau selama ini kita melalui jalan A, then jumpa jalan buntu. Ok takpelah, cuba lah lalui jalan B pula. Jalan C ke... jalan D ke... banyaaaak je lagi jalan-jalan yang ada. As long as kita menuju kepada matlamat yang sama, lalu aje lah jalan apa pun. Jangan tergelincir dari fikrah kita lah semestinya. Saya cuma ajak kalian mempelbagaikan aktiviti usrah, supaya adik-adik tak jemu, dan kita pun tak tawar hati dek melihatkan mata adik-adik yang bersinar-sinar teruja menantikan setiap usrah.

Kalau kita pun seronok untuk membuat pekara A, maka adik-adik pun seronok juga lah untuk buat  perkara yang sama.

Bonda saya di tanah air pernah pesan, 

"Kalau kita memasak, make sure kita pun ada selera untuk makan apa yang kita masak. Kalau kita pun tengok masakan kita tapi takde selera nak makan, so takyah expect yang orang lain akan teruja untuk makan apa yang kita masak."

**(Selingan) Itulah tips memasak yang mak saya turunkan pada saya. 


Okaisss mari kita berusrah. Make sure yang kita teruja untuk share something ketika buat usrah, insyaAllah adik-adik akan lebih teruja, mata bersinar bling-bling.

Kalau kita duk sebut,

"Akak tak prepare sebenarnya untuk usrah hari ni... hehe.. tak sempatlah.. sibuk...."

atau,

"Akak ngantuklah..."

Agak-agaklah, apa yang adik-adik fikir waktu itu? Boleh ke adrenalin adik-adik beraksi aktif untuk berusrah kalau naqibah awal-awal dah macam lembik gitu? 

Mari refresh kan niat kita.

Mari berbuat sesuatu.

Raaaamai adik-adik yang menantikan sesuatu daripada kita, tapi kita jadi macam dah tawar hati.... tak semangat.... sobs... 

---

Oppss...Panjang pulak saya membebel.
Tahniah kerana habis membaca!

InsyaAllah, nanti esok lusa saya mampir lagi ke sini.

Doakan saya juga.

Moga ada rasa untuk berbahagia dan membahagiakan.
Walau secebis cuma.

Moga masih cuba menghayati erti.
Walau hanya sisa yang berbaki. 

Minta maaf atas sebarang salah silap dalam penulisan. Ayat caca marba. Moga tak disalah erti.


---

Senyum.

Pelangi hanya menampilkan diri selepas hujan beraksi.

---

Oh yaa...
Post ini tiada langsung foto-foto hitam putih apatah lagi yang berwarna.

Bosan kan?


Nota 1 : Isi mungkin macam lari sikit daripada tajuk. Maafkan saya.
Nota 2 : Jujur itu adakalanya lebih menyakitkan.

4 comments:

Anonymous said...

bestnye. teringin nak jadi adik usrah akk la camni.

eh.

twinkleLittle.star ---@ said...

ops. sebabtu ke kena potong ayam. adeyh. ^^

hehe

cinta ilahi said...

Assalam akk..sye ina..nk tnye..usrah kat asrama sye duk dlm bulatan asyik bace quran sendiri2 je..budax2 besar x nk jlnkn pranan pon..kekadang sedih jugak sbb knape sk ni x mcm sk len..usrah pon mcm kejap ade kejap x de..saya x tau mcm mne nk suruh budax2 besar jlnkn peranan..ckp la mcm mne sklipon..diorg tetap ckp ko jela buat..ko kn pen.ibadah..:'(..tlong saya ye akk..eply ehh?!

Syazana Zailani said...

kak gja, sashiburi :)
jzkk for the tips!

- love from nihon, syana -