Saturday, 26 September 2009

...susah wooo...

~Salam semua...

~hohoho. Lama dh rasanya aku x updated blog nih. bizi la sgt, balik Malaysia padahalnya. Rumah aku guna broadband--->amat slow kalo nk dibandingkan dgn tenet kat jepong nih. Skang aku dh ade kat jepong dh, ni yg updated blog ni...hoho~

~jujur. aku jeles ngn kemajuan org jepong nih. Maju. Majoritinya kafir tapi rajin bekerja. Telus. Amanah.



...di toko hotel sebelum masing2 berpecah ke seluruh jepong...

~Malaysia kita?

rasuah toksah citerla. politik pun kotor, nyampah.

hiburan pun sama tahpape. byk sungguh citer2 tahpape yg disiarkan kat tv mahupun astro. ada gak la citer2 yg berunsurkan islam, mengajak org kpd islam... yg ni baguih!!! ada jugak la usaha ke arah islam. moga istiqomah ye...





...ketika hanami...(gmbr ni dah masuk salam perantau ye...)


aku bersyukur krn Allah telah memilih aku utk melanjutkan pelajaran di luar negara. buley jugak tengok negara org. buka mata la org kata.

jujur. beberapa purnama berada di luar negara telah byk membuka mata, minda dan hati aku. terima kasih ya Allah.




...selepas ichigogari (memetik buah strawberi)...



~aku ingin berdiri. bahkan berlari. bukan sekadar mencari arah. tetapi terus melangkah biarpun payah. tapi aku takut. bukan takut utk terjatuh, tapi aku takut aku terus rebah sekiranya terjatuh. kuatkan aku ya Allah.

~sesekali aku cuba melihat sekeliling. membawa kursor tetikus melawat blog2 sahabat2 yg lain. ada juga sahabat yg suka berfikir. suka mengambil tahu. hebat. mengambil tahu dan mengkaji mencari pencerahan. x kurang ada juga yg teruuus dgn kehidupan sendiri. leka menikmati nikmat dunia yg sementara. haha...



~a ah. memang. memang mudah utk berkata-kata. utk berubah kpd kebaikan itu mudah (ye ke?). yg payahnya utk berubah kpd yg baik dan teruuus istiqomah. x semua org buley istiqomah. hanya yg hebat sahaja mampu krn islam itu sendiri sudah hebat.

~rimas la (bkn semua, sesetengah je). ada segelintir sahabat, percakapan nampak gempak. keluarkan hadis itu la, baca ayat Quran inila, join usrah itu la, join daurah inila... tapi xde mende. rasa diri dah baik n terer sangat bila dh buley hapai beberapa hadis or ayat Quran. tambah pulak buley sembang pasal politik negara n hiburan tanah air. dr luar mmg nmpk gempak la tapi... hallloooooo... ibarat kata sorang kwn aku kpd kwn yg lain--->" awak ni kompem ke masuk syurga duk wat keje2 dakwah ni?"
...haha... utk soalan yg hebat, perlulah jwpn yg hebat. nk jwpn? tepuk dada, tanyala iman.



...air terjun di Nikko...--->subhanallah


~aku maleh nk merepek pjg2. juz share sket2 je apa yg aku rasa, apa yg aku pikir.

~dunia makin maju. semua org berlumba2-lumba mengejar kesenangan. kehidupan yg semakin mudah mendorong kpd kepayahan dalam pemikiran. haha...

~aku slalu ingat pesan mak --->
"...life goes on. ape2 pun yg terjadi, kita kena teruskan hidup. kita kena kuat..."

~mak slalu cakap--->
"...bumi Allah ni luas, pergila mana2 pun. cari pengalaman..."





...menyaksikan matahari terbit dr atas gunung Fuji... --->maha suci Allah




~susah. memang susah. kita x selalunya betul. x selamanya kuat. kerana itulah kita perlu saling ingat-mengingati...





...lagi pemandangan dr atas gunung Fuji...



~ada ketikanya aku mahu diam. hanya melihat. bodohkah aku begitu?




...pemandangan bandar Kofu dr atas...




~hidup ini bukan utk memiliki, tapi hidup ini utk menikmati.





...beznya awak x jadi manusia. Awak kompem masuk syurga kan?...


~tegurlah aku sekiranya aku tersalah jalan, sahabat...

~kerna syurga Allah ada harganya, kawan...



notakaki: kpd yg memberi award dan tag diriku, dun wori. insyaAllah, aku akan amik award dan setelkan tag tu ye...

~wokkey...
~terima kasih...
~sekian...

9 comments:

mamawana said...

Cantik nyer view di sini... Selamat Study dik....

...teratai biru... said...

~a ah.cantik kan... makasih ye akak...:)

Putra Al-Maliki said...

amik course aper kat jepun?

psst: salam aidilfitri. maaf zahir & batin... =)

...teratai biru... said...

~to putra al-maliki: amik kos mechanical engineering.

psst: salam aidilfitri gak. samat raye... maaf zahir batin...

fareast said...

cantik gambar atas Fuji tu.

...teratai biru... said...

~to fareast: mmg cantik... salah satu bukti kehebatan pencipta alam ... :)

Iz_JaT said...

Bacaan Panas untuk anda di masa lapang bersama Layan4u

[amiza a.malik] said...

salam gja dear, at last..an update.
hehe. tersentuh baca entri ni, rs innocence habis. bagus untuk muhasabah.

setuju dgn gja, bila kita kelaur negara, then only kita nampak malaysia tu mcm mana. bila ada kat dlm malaysia tuh, kita rasa cm dah cukup ok, n lastly kite terperangkap dlm comfort zone tu.

but once kita tgk malaysia dr atas(bird's eye view) then we know byk kerja kita sebnanya.

keep on moving sister. carikla pencerahan. kalau takpat berlari laju, merangkaklah perlahan-lahan. all the best!!

...teratai biru... said...

~to amiza a.malik

~wassalam...

~betul. bila kita duk kt luar negara, baru kita 'nampak' apa yg berlaku di Malaysia.

mcm org rabun baca surat khabar la---> kalo srt kbr tu letak dpn mata, susah nk baca (kabur2 sket). kalo letak jauh sket pd mata, baru mudah tuk dibaca tulisannya...

~maseh ye ayu... :)