Saturday, 14 November 2009

...kembali bangkit...



cakap2 omong kosong
gelak2 suara sumbang

cis!~

toleh2 tak tahu arah
jalan2 tiada tujuan
lari2 kaki tergari
cuba terbang dada kosong
toleh kanan penuh rotan
toleh kiri penuh daki
kaki mengundur jatuh ke lumpur
cuba melangkah lalu rebah

mulut diam terkunci bicara
akal mati tidak bekerja
mata kuyu hampir layu
hati keras terus kaku

Allah...Allah...Allah...

alunan zikir dilafaz lesu
desah nafas menghembus sayu
tunduk sujud ke sejadah sendu
menagih senyum dari Yang Satu

pekat malam jadi saksi
nur furqan menyapa diri
air mata murah sekali
ego melangit jatuh ke bumi

Allah...Allah...Allah...

tirai hijab menghadang nampak
ilham menjengah memberi impak
degup nadi terus berdetak
kaki longlai kembali menapak

Allah...Allah...Allah...

sinis si iblis galak mencabar
bahang mentari membangkit gusar
ranjau dan duri tidak digentar
yakin pertolongan Yang Maha Besar

langit luas indah terbentang
dada yang sempit kian lapang...

Allah...Allah...Allah...






Jika Allah menolong kamu, maka tidak ada yang dapat mengalahkanmu,tetapi jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu? Karena itu, hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakal." (surah Ali-Imran 3;160)





notakaki : jatuh xpe, terus rebah itu yg x buley... life goes on la... aha. juz keep on moving...

~terima kasih...
~sekian...

6 comments:

A Peacemaker said...

salam
sajak tu tulis sendiri ke...
jatuh xpe, terus rebah itu yg x buley...betul..
lagi jangan jatuh kat tempat yg sama..mean jangan buat kesalahan yg sama..hehehe

...teratai biru... said...

to a peacemaker

~wassalam
~aah, tulih sendiri...napenye?
~jgn jatuh kat tpt yg sama... betui2.
untuk tidak mengulangi kesalahan yg sama, perlulah bermuhasabah dan sifat saling ingat-mengingati...
~hohoho...
~maseh.
~dtg lagi di lain masa.

anaklaut said...

salam....ukhwah,

best entri ini...tq singgah anaklaut

...teratai biru... said...

to anaklaut

~alhamdulillah. ilham dari Dia juga. terima kasih.

~dtg lagi lain kali.

wanita tabah said...

salam,ada masa baca blog saya http://miasarahahmad.blogspot.com.
my. tapi blog saya x krtif n menarik macam blog awak.blog saya banyak kpada diary khidupan saya

...teratai biru... said...

to wanita tabah

~wassalam...

~insyaAllah. rajin betul sedari menulis ye. diari pun ok je. dgn menulih, kita akan dpt release stress gak kan...

~hehe. sy ni idok le kreatif manenye. cume boring2, sy akan menulih. alhamdulillah, ilham dari Dia. maseh2.

~dtg lagi len kali ye... :)

i lebiu laaa...