Sunday, 16 May 2010

...golden week gathering [gwg'10]... ~ after

Tatkala cuti minggu emas (1-3 Mei) baru-baru ini...

Alhamdulillah, Chiba-ken telah menjadi saksi berkumpulnya insan-insan yang terpilih untuk sebuah lagi program ilmu... [memang mencari emas lah kamu-kamu ini]

Iya. Para peserta datang dari seluruh Jepun.

Sekali fikir memang seperti tidak logik. Mana tidaknya, pada waktu cuti yang sememangnya dinanti-nantikan oleh sesiapa pun yang bergelar pelajar, wujud juga manusia-manusia yang sanggup berhabis duit membayar tambang untuk ke Chiba-ken---> sudahla hari-hari biasa pergi ke kelas, hari cuti pun nak belajar juga? aish~~~


Lagi pulak, melalui perjalanan yang jauh, dah sampai ke tempat program, kena belajar lagi... [dah namanya pun majlis ilmu]








Tapi, nasib baik lah program dijalankan secara santai-relaks-berisi. Jadi, tiadalah pressure sangat ---> rileks pun rileks, ilmu pun dapat, ukhwah pun terasa. Memang terbaik.

Bertemakan 'discover our self' , program dijalankan dalam suasana yang cukup santai.

Mengajak para peserta untuk sama-sama menyingkap proses kejadian manusia sambil menyelak-nyelak tafsir Al-Quran - ternyata sains membenarkan Al-Quran.










Terngiang-ngiang lagi suara-suara para peserta yang bersuara membuat kesimpulan daripada pengisian program~

Manusia terdiri daripada 2 unsur :
-roh
-tanah (jasad)

daripada 2 unsur itu, ada 3 komponen :
-akal
-hati
-jasad

setiap daripadanya memerlukan makanan :
akal---> ilmu
hati---> zikir, baca Al-Quran, tadabbur alam, dll...
jasad---> makanan dan minuman

daripada 3 komponen ini, yang PALING berkuasa ialah HATI.

ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.
[hadith riwayat Bukhari dan Muslim]








Apabila disentuh perihal hati, ramai yang terkesan. Sebab hati tak dapat menipu. Manusia memang begitu. Rata-rata manusia yang saya temui, apabila perihal hati ditimbulkan, ramai sekali yang berminat. Orang kampung saya kata, perihal heart-to-heart, memang terpahat. [apa kaitan?]


Apabila hati memilih A, maka darah akan mengalirkan maklumat ke otak sebagai arahan untuk menterjemahkan tindak balas yang lahir dalam bentuk tindakan fizikal.

Oh~

Hampir tersasar daripada topik asal. Asalnya mahu bercerita mengenai suasana program tempoh hari, ntah macam mana boleh tercerita pasal hati kat sini.

Okai.

Sebelum lebih tersimpang, saya berhenti setakat ini, untuk entri ini.

Terima kasih kepada yang membaca.

Doakan saya untuk menulis entri-entri yang lain
-ketiadaan internet di rumah baru menyukarkan diri untuk aktif berblog.

-sudah ada beberapa draf, tapi baru separuh jalan. Konpius mahu habiskan yang mana dahulu.

Abaikan alasan-alasan di atas. Terima kasih kepada yang bertanya.

Sekian~~~

[sumber foto---> fesbuk kak eni] ... jzkk~~~

notakaki : ...yang mencari pasti akan menemui, andai itu janji Ilahi...

2 comments:

syauqahwardah1209 said...

salam warahmatullah..

subhanallah.. nampak sgt best ber-usrah bawah pokok.. teringat kenangan myUsrah akk jugak.. :)

Mudah-mudahan usaha untuk mendekatiNya ini terpandang di mata Allah.. insyaAllah. jom, teruskan berusaha! :)

p/s: g-ja yang mana satu dlm pic tu? ;p

...teratai biru... said...

~wassalam warahmatullah...

~hehe... memang bes kan... dgn angin sepoi2 bahasa gitu...~

~insyaAllah... yes. mari berusaha.


...alamak, sori lah my akak, saya tiada di dalam mana2 foto di atas~~~...