Tuesday, 28 September 2010

Raynaud's Phenomenon - bukan bencana alam.

erk... apakah?

Sila tepuk tangan bagi sesiapa yang pernah mendengar 2 perkataan di atas. Bagi yang berkebolehan untuk menghuraikan 2 perkataan di atas, i salute u ok.

Saya tidak pernah mendengar apatah lagi mengambil tahu tentang 2 perkataan itu sehinggalah saya menyedari fenomena itu berlaku pada diri saya. Jujur tu.

[sumber foto]



Serba sedikit tentang Raynaud's Phenomenon :


-Proses perubahan warna


1) Suatu fenomena yang agak menarik. Hujung jari-jemari tangan dan adakalanya kaki akan menjadi warna putih atau senang kata, jadi pucatlah. Incik doktor kata sebab pembuluh darah menyempit dan menyebabkan bekalan darah yang dihantar ke hujung jari itu berkurang.


[sumber foto]

2) Kemudian, akibat kekurangan oksigen di dalam darah, hujung jari yang putih tadi akan berubah warna menjadi warna biru dan adakalanya kehitaman.


[sumber foto]


3) Dalam beberapa ketika, hujung jari tadi akan bertukar warna menjadi merah menyala. Agak menyakitkan sebelum ia kembali ke warna asal iaitu healthy colour.


[sumber foto]



Selepas proses perubahan warna tadi, pesakit akan rasa sedikit kebas gitu. Boleh pulak main ubah-ubah kaler. Macam kelakar pun ada. Haha.

Jangan ambil mudah kalau tak mahu jadi begini.

[sumber foto]


- Punca fenomena


1) Suhu sekitar yang rendah. Sejuk.

Tak perlu sejuk main salji. Sejuk aircond kereta pun dah cukup untuk jari bertukar kaler.


2)  Stress.

Tekanan perasaan jangan ceritalah. Tengah elok-elok duk studi pun boleh menyebabkan jari berubah kaler. Mungkin sebab duk perah otak teramat sangat waktu studi hingga menyebabkan otak terjemahkan ia sebagai stress.


[sumber foto]


senang cerita, begini...



[sumber foto]



[sumber foto]



Menyempitkan salur darah adalah jalan pintas yang diambil oleh tubuh badan untuk protect diri daripada sebarang pressure. Pressure yang dimaksudkan termasuklah stress studi, kuat berangan berfikir, sedih melampau, cuaca sejuk, bunyi yang kuat, cahaya yang menyilaukan dan lain-lain yang boleh menyebabkan otak pesakit bekerja secara serius.


Agak ngada-ngada di situ. Padahal orang lain pun studi juga, ada je sedih-sedih semua. Tapi untuk si pesakit, kalau otak bekerja lebih sikit, otak terus anggap ia sebagai pressure lalu memberi arahan kepada salur-salur darah supaya segera menyempit sebagai jalan pintas untuk protect the body.



-Langkah mengatasi fenomena.


1) Tiada. Hanya berikan haba kepada jari-jari yang memutih dan menyejuk itu. Kalau ada air panas lagi bagus. Eh, bukan. Air suam. Kalau air panas, jari mungkin terkejut sebab perubahan suhu yang amat kontra dan mendadak. Sila percaya. Jari saya pernah melecur kerananya. Urut tapak tangan perlahan-lahan dalam air suam tadi sehingga warna kulit kembali ke asal.


2) Kalau tiada air suam,letaklah jari di mana-mana tubuh badan yang agak warm gitu. Malas nak tulis apa dia, semua dah besar, boleh fikir sendiri.

3) Pakai glove. Setel.


[sumber foto]


Secara peribadi, saya lebih suka langkah nombor 2 ini. Malaslah nak cari air suam bagai.

Selalunya saya akan mengada-ngada minta kawan-kawan menggenggam tangan saya. Minta haba sikit. Dan setakat ini tiada yang menolak, Alhamdulillah. Entahlah. Saya rasa amat best . Rasa macam kawan-kawan sayangkan saya. wallllllaaaa..... Waktu di rumah tempoh hari lagi seronok sebab yang akan menggenggam tangan saya ialah emak saya. Dan alangkah bahagianya kalau nanti suami saya yang akan menggenggam tangan saya yang memutih dan menyejuk itu sambil berkata, "don't worry sayang, i'm here to keep you warm..." hehe.


Itu sahaja serba sedikit tentang Raynaud's Phenomenon. Saja rasa macam nak share dengan sesiapa yang terjenguk ke blog ini.


Menyedari diri ini adalah salah seorang yang mengidapnya, saya rasa bersyukur dan menganggapnya sebagai satu rahmat dari Dia. Iyalah, waktu-waktu beginilah kita nak sedar yang ada lagi insan-insan yang concern dengan diri kita. Bila sakit, baru kita sedar nikmatnya sihat. Sakit tau bila cuaca sejuk.

Setakat ini, jari-jemari percuma kurniaan Dia ini hanya akan menyejuk lalu memutih dan adakalanya kebiru-biruan. Alhamdulillah, belum sampai tahap bengkak sangat-sangat. Kalau dah bengkak, mungkin akan menyukarkan untuk pakai cincin sebab nanti akan rasa sakit pada jari. Tak boleh pakai cincin? Oh, no...~~~ Kiranya bukan tahap yang kronik lah. Boleh pakai cincin lagi tau.

Dulu saya fikir semua orang akan rasa sejuk seperti yang saya rasa, tapi rupa-rupanya saya je yang sejuk lebih daripada orang.


Tubuh badan saya seolah-olah tak dapat menerima sebarang pressure secara biasa. Dia anggap luar biasa gitu. Memang mengada-ngada.



Mungkin sebab ini jugalah saya selalu sakit kepala a.k.a. migrain. Dari artikel yang saya baca, kafein akan memburukkan keadaan si pengidap Raynaud's Phenomenon. Tapi saya suka kopi sangat-sangat. Hampir setiap hari saya minum kopi. Minum kopi sunah nabi tau.



[sumber foto]


Lagi satu, merokok juga akan memburukkan keadaaan si pengidap fenomena ini. Jadi, bakal suami saya mestilah bukan dari kalangan perokok. Tiada kompromi.



[sumber foto]

.
.
.

Sekian dari saya melaporkan tentang Raynaud's Phenomenon. Tak pasal-pasal femes pakcik Raynaud nih.

Kepada yang mahu tahu lebih lanjut tentang fenomena ini, sila manfaatkan incik wiki dan incik google. Terima kasih.

5 comments:

cik n0_miey said...

ooo..br phm..

ImanCo said...

aku suke part ni..

"Lagi satu, merokok juga akan memburukkan keadaaan si pengidap fenomena ini. Jadi, bakal suami saya mestilah bukan dari kalangan perokok. Tiada kompromi."

haha... bagus2...

iqbalsyarie said...

penerangan yang sangat baik.Faham!

dan sangat ngeri juga penyakit ini ya :(

Entry Baru:
-Sibuknya dunia!
-Blog review:Langit Ilahi

...teratai biru... said...

cik nomiey :

-wahwahwah.. u paham ke, i like u lah.. nanti bg i haba, okeh. hehe.. =)

imanCo :

-alhamdulillah. terima kasih. aku pun suka jugak part tu. bakal suami aku pun mesti kena suka part tu. haha.


iqbalsyarie :

-alhamdulillah, terima kasih. baguihlah paham. penyakit ini memang ngeri. tp bila dh slalu tgk tgn sindri jadi pucat, dah tak rasa apa. org sekeliling lak yg duk wat muka horror...

you know who xD said...

Akak jija...
salam kasih sayang dari hiyoshi~~~
tyme baca ini, zutto terbayang saat kite main genggam2 tangan malam makan aiskrim tu <3 cintaaaa lahhh