Saturday, 11 June 2011

Exam di sini boleh gak nak repeat-repeat paper segala.


Exam oh exam. [sumberfoto]



Lewat dua tiga minggu belakangan ini, saya, juga teman-teman di bumi samurai ini majoritinya bergelumang dengan shiken-shiken (peperiksaan a.k.a. exam) yang hadir saban hari demi memeriahkan lagi hari-hari kami di sini.

Waktu-waktu begini, macam-macam peel dan gaya ada.

Ada yang study siang malam tunggang terbalik hingga tidur pun memeluk buku.
Ada juga yang ala-ala rileks selamba seolah tak ada apa-apa.
Ada juga yang teguk kafein bercawan-cawan demi berjaga di malam hari untuk study.
Ada juga yang berkarok hingga ke tengah malam sambil-sambil study, melepaskan tekanan akibat shiken, katanya.
Ada juga yang solat-solat sunatnya diperbanyakkan, bacaan Al-Quran nya dirancakkan lagi.
Ada juga yang sibuk di dapur sehari menjelang shiken, mencuba resepi baru. Cuba menghilangkan tekanan, katanya.
Ada juga yang langsung tak menjengah ke dapur untuk memasak, rela makan apa yang mudah dimakan sahaja. Memasak adalah memakan masa, nanti kurang pula masa untuk study, katanya.

Manusia ni, macam-macam kan? :)

Musim-musim shiken begini, tahap keimanan benar-benar teruji. Konsep tawakal makin aktif minta diaplikasi.

Alangkah seronoknya bila kita selalu berpenat lelah menelaah pelajaran, dengan niat mendapatkan redha Allah, bukan untuk dapatkan result yang cantik semata-mata.

Bahagianya bila jiwa kita tenang menjelang peperiksaan dek penghadaman yang cantik dan baik tentang qadar ketentuan Allah.

Result exam memang dah tercatat, lulus atau gagalnya kita, pun sudah tercatat di Luh Mahfuz. Terpulang kepada kita untuk berusaha sebanyak mana, demi mengejar pahala.

Kalau sudah tertulis yang kita akan lulus exam, buatlah perangai malas study pun, kita tetap akan lulus, insyaAllah.

Kalau sudah tercatat yang kita akan gagal exam, study lah bagai nak rak pun, kita tetap akan gagal, insyaAllah.


Itu konsep qadar.

Ianya berat, malah membebankan jika kita berusaha dengan amat bersungguh-sungguh untuk menghadam.

Dulu, sewaktu pertama kali saya mendengar ini;

" Kita tak tahu apa yang baik untuk kita, tapi Allah tahu. Sebab tu kita kena doa minta supaya Allah bagi yang terbaik, bukan minta supaya Allah bagi kita lulus exam, dapat fly pegi Jepun ke... apa ke... Andainya kita gagal exam, lalu kita tak dapat fly ke Jepun, mungkin itu adalah yang terbaik buat kita. Boleh jadi study di Malaysia adalah yang terbaik buat kita. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. Bila kita doa minta yang terbaik, insyaAllah hati kita akan rasa tenang lagi redha."

Saya mendengar nasihat sebegini sebelum saya menduduki exam untuk melayakkan saya terbang ke Jepun.
Waktu itu, jiwa saya tersentak-sentak cuba menghadam, bahawa kita sepatutnya berdoa meminta yang terbaik (tak kira lulus atau gagal), bukan berdoa untuk lulus exam.

Susah kan?

Sebagai seorang pelajar, exam-exam sudah menjadi ibarat 'permainan' saban semester. Lulus atau gagal dalam sesuatu subjek pun umpama rencah penambah rasa kehidupan sebagai pelajar.

Lulus.
Gagal.

Pandangan normal manusia biasa, bahawa lulus exam itu adalah baik, gagal exam itu adalah sebaliknya.

Untuk berlapang dada ketika berhadapan dengan situasi gagal dalam exam, bukanlah suatu perkara yang mudah.

Untuk terus yakin akan hikmah yang terselindung di sebalik suatu kegagalan, ianya memang payah.

Tambah menyakitkan, apabila mengenang segala penat lelah kita ketika study sebelum exam. Usaha, doa, tawakal. Semua tu dibuat bagai nak rak. Tapi tetap gagal?

Lebih mengharukan, apabila ada mata-mata yang sinis memandang ke arah kita yang gagal dalam exam. Seolah kita ini teruk tak hengat.

Waktu itu memang kita rasa down habis.

Ketika itu, kita akan rasa tak mahu jumpa dengan manusia lain, apatah lagi mendengar ungkapan-ungkapan seperti ;

"Sabarlah ye. Allah ada aturan yang lebih baik dan cantik untuk awak."

"Jangan sedih sangat, awak dah berusaha sedaya yang mungkin."

"Don't worry, you are not alone."


PANG~~~
Rasa macam nak sepak je sesiapa yang cakap gitu kat kita, walau itu memang realitinya yang kita kena terima dan hadam betul-betul, pekat-pekat dalam hati.

Kemampuan untuk berlapang dada dengan ketentuan yang berlaku tak seperti apa yang diharapkan, tak pernah semudah kata.

Anda akan bersetuju dengan saya jika anda pernah gagal exam. =)

Pabila ketentuan takdir Allah datang mendahului tak seperti pengharapan kita, memang kita rasa down sangat.

Waktu itu kita selalunya tak mahu mendengar sebarang kata-kata apatah lagi nasihat daripada sesiapa.

Kita lebih cenderung mendengar suara-suara hati kita sahaja.

Hanya diri kita je yang boleh tolong kita untuk bangun balik dari 'kejatuhan' itu.

Lebih tepat lagi, hanya jiwa yang penuh penyerahan pada Allah je yang boleh bantu kita.

Kita tiada pilihan lain melainkan terima sahaja ketentuan yang datang, dan berusaha lagi buat kesekian kalinya.

Walaupun amat sakit lah untuk kita berdiri kembali setelah terjatuh. Ianya payah.

Dan pahala mujahadah itu pasti ada. Itu janji Dia. Terpulang pada kita nak lihat sesuatu peristiwa itu dari sudut mana.

Kena melatih diri untuk sentiasa berbaik sangka dengan Allah. Ianya tak mudah.





Tindakan terakhir sebelum menghantar kertas jawapan? Hehe. Klik untuk pembesaran imej. [sumberfoto]





Sungguh, jari-jemari saya menggeletar sepanjang menulis entri ini. Apa yang kita cakap mahupun tulis, akan patah balik kat kita.

Sekiranya saya terjatuh...

Saya selalu mengharapkan agar saya ditenangkan kembali dengan kata-kata seperti ;

" Dulu waktu saya gagal, awak ada ingatkan saya yang kita perlu bersangka baik dengan Allah, walau kita tak suka dengan ketentuan Dia. Sekarang giliran saya nak ingatkan awak balik tentang perkara yang sama."


bukannya ayat-ayat smash seperti ;

" Itulah awak. Waktu saya gagal dulu, bukan main lagi sedap bercakap. Kena bersangka baik dengan Allah lah, kena berlapang dada lah, apa lah. Sekarang baru awak tahu langit itu setinggi mana."



Moga saya dan kita semua boleh terima segala ketentuan takdir Dia. Walau apa jua bentuknya.



Selamat menjawab exam, bagi sesiapa yang berkaitan.
Exam di dunia sini boleh gak nak repeat-repeat paper segala.
Exam di akhirat Sana, apa pula ceritanya?

3 comments:

QteenaHazman .: said...

salam~

such a great entry. =]
seriously,ur words do make me feel a lil relieve in this cool morning of malaysia.

has been a year didn't come back to our beloved country,n when i checked my result here at home,it's so hard to control my 'ais batu campur' emotions n in the same time maintain my cheerfulness in front of my family.

but ur entry makes me feel at ease in d middle of time dat i'm looking for something to comfort my heart.

yep~ mahu memujuk hati dan meredhakan segala qada' qadar DIA lepas tunggang terbalik berusaha bkn mudah.sakit nya dahsyat dan hanya DIA tempat mengadu,sbb yg penah rasa je yg tahu.

moga mujahadah kita memujuk hati dan perasaan dikurnia pahala,insyaallah~ =]


owh~ di jordan uni. of science n techno. bley repeat paper jugak.tp lau x skor above 60% kne repeat year.

doakan 'perang-semula' sy bln 9 nti utk paper respiratory system dipermudahkan ye. =]

Insyaallah,baik-baik semua nya utk awk.i'll pray for u.

ma'assalamah~ (^_~)

MiSs kIkIn said...

lily, entry yg best....

teratai biru said...

QteenaHazman:

Moga dipermudahkan, dan dapat yang terbaik.

InsyaAllah. Just do the best, and leave the rest to Allah. (pesan kat diri sindri terutamanya..hukhuk~)

student JUST ek? saya ade adik yg duk blajo dentistry kat situ. woha!



kikin:

=)