Latar Masa : Lunch Hour
Latar Tempat : Kantin
Kelihatan saya sedang berbual-bual dengan seorang ahli group, sambil makan mi udon.
Beliau makan Kare-Udon (mi udon berperisa kari), saya makan Kake-Udon ditambah kitsune (mi udon biasa la senang kata).
Beliau : Ehhhh... boleh pulak awak makan udon. Ingat tak boleh.
Saya : Boleh je.. yang tak boleh tu kalau makan Kare-Udon macam awak.. (Nota : Dalam Kare-Udon, ada ayam )
Beliau : Oh ye? Saya fikir awak tak boleh makan babi je.
Saya : Babi tu memang langsung tak boleh makan. Kalau ayam ke, daging ke, boleh je kalau nak makan, tapi kena special sikit, tak boleh makan sebarang ayam dan daging.
Beliau : Saya dah ingat! Awak kena sembelih dulu ayam tu kan?
Saya : Yezza...
Beliau : Waktu saya internship kat Bangladesh dulu, ada la dengar cerita. Member saya pergi tengok 'upacara' penyembelihan lembu, semasa perayaan Eid Adha. Lepas tu, dia terus jadi vegetarian.
Saya : Vegetarian?
Beliau : Aah. Kasihan kat binatang tu, katanya...
Saya : ....
---
Nota : Tetiba rasa gedik nak buat diari training. Seperti biasa, saya akan tulis sesuatu yang saya rasa bermanfaat (insyaAllah). Sila selidik dan cari setiap ibrah (manfaat) tersembunyi, dalam setiap cerita.
*senyum*
1) Saya sedang menjalani training sebagai jurutera, di salah sebuah syarikat Jepun.
2) Bakal pulang berbakti di tanah air, pada awal bulan Julai.
3) Mohon doa.
1 comment:
pasti ada ibrah. inshaAllah.
p/s: may Allah ease everything. chaiyok!
Post a Comment