Sunday, 19 May 2013

Cerpen : Khabar Dari Langit (Bahagian I)


Langit itu,
tak pernah berganjak,
tidak pula roboh,
teguh.
Setia benar pada Khaliqnya.

Langit itu,
kerap menjadi saksi,
segala perlakuan seisi bumi,
yang taat lagi  menghidupkan dinihari.
mahupun yang penuh dosa keji.

Seakan mengerti,
jutaan jiwa menanti ia terbuka,
luas yang menghantar bahagia,
ibarat merasai tempias dari Syurga.

Moga terangkat segala doa,
saban waktu ditujah ke petala.

Moga rahmat turun mencurah ke bumi,
agar terbasuh segala hati yang berdaki.

Moga sempat menjengah ke Ramadhan,
pada sisa usia yang berbaki. 

-gjada-
19/05/2013


---
[Khabar Dari Langit]


“Pintu langit bakal dibuka!”

“Pintu langit akan terbuka!”

“ Ia terbuka seluas-luasnya!”

Begitu teriak ahli qariah musolla, yang menjadi wakil pihak istana, jurucakap bagi pihak sultan. Petang itu, ahli qariah musolla itu mampir ke pertengahan kawasan Kampung Biru, bagi membuat satu pengumuman penting lagi hebat, dengar khabarnya. Ahli qariah musolla itu turut menghebahkan titah sultan yang menyebut tentang larangan bagi sebarang bentuk keraian-keraian berunsur hiburan, yang majoritinya berkiblatkan hedonisma iaitu suatu bentuk sihir daripada puak Barat yang bertapak di hati penduduk Kampung Biru, sekian lamanya. Keraian-keraian itu termasuklah, majlis tari-menari, pertandingan beradu suara ‘Siapa merdu’, juga tayangan wayang kulit ‘Kisah cinta kau dan aku’. 

Seluruh Kampung Biru gamat dengan pengumuman daripada wakil pihak istana itu.

Pintu langit bakal dibuka?

Apa yang istimewanya?

Pintu langit akan terbuka?

Apa faedahnya?

Ia terbuka seluasnya?

Mengarut sungguh.

Mengapa pula dilarang segala keraian yang meriangkan hati penduduk Kampung Biru selama ini?

Gila!

Begitulah persoalan dan tohmahan yang berbangkit sejurus pengumuman itu dibuat oleh ahli qariah musolla itu.

“Ini bukan kerja orang lain, pasti ini kerja Pak Lebai yang baru datang itu. Sejak dia mampir ke Kampung Biru, macam-macam perkara baru yang dibawanya. Banyak pula perkara yang dibawanya itu tak masuk akal!” laung seorang penduduk Kampung Biru, yang bertahi lalat di bawah mata, yang berusia lingkungan 20-an.

“Betul. Pak Lebai selalu benar menghasut sultan. Sultan sudah disihirnya!” tambah seorang anak muda berdada bidang. Nada suaranya berbaur geram.

“Aku sokong. Tempoh hari, dikhabarkannya tentang peristiwa Si Utusan Cakerawala yang pernah dibawa naik ke langit, beratus tahun lampau pada malam purnama Rejab, meneroka kehebatan Pemilik Cakerawala, lalu menerima mandat, solat itu perlu dilaksana. Kali ini dikhabarkannya tentang pintu langit yang akan terbuka? Gila!” jerit seorang  anak muda yang memakai celana merah pula.

Keadaan di Kampung Biru pada petang itu semakin gamat seandainya tiada sebarang usaha meredakan suasana. Masing-masing cuba mempersoalkan tentang pengumuman daripada ahli qariah musolla itu.

Tidak puas hati lagaknya.

Kebanyakan mereka terdiri daripada warga Muda.

Tiba-tiba…

“Sabar anak muda. Sabar. Bukankah Si Utusan Cakerawala pernah mengkhabarkan bahawa apabila datang purnama Ramadan, dibukakan pintu langit, dikunci pintu neraka, dan dibelenggu semua syaitan?[HR Bukhari]” satu suara bernada mendatar kedengaran dari belakang. Ternyata ianya suara milik Pak Kasman, seorang warga Tua yang dihormati.

“Sepatutnya seruan dan titah sultan ini kita junjung, selagi mana ianya berlandaskan ajaran daripada Pemilik Cakerawala, yakni apa yang menjadi sembahan Si Utusan Cakerawala yang digelar Al-Amin itu. ” ujar Pak Kasman perlahan. Terpancar aura ketenangan di wajah tua itu.

“Benar kata Pak Kasman. Larangan bagi mengadakan keraian-keraian yang berunsurkan sihir dari puak Barat, yang dipanggil hedonisma itu sepanjang purnama Ramadan adalah amat wajar,” tambah seorang lagi warga Tua, Pak Selamat namanya.

Kudin, anak muda yang memakai celana merah itu mengetap bibirnya. Menahan amarahnya.

Salim, si warga Muda yang bertahi lalat di bawah mata itu, memerah mukanya. Dadanya turun naik, makin geram rasanya.

Begitu juga dengan Mamat, si warga Muda yang berdada bidang. Kedengaran dia mendengus kasar. Menampakkan panas hatinya yang cuba dikambus.

Penduduk Kampung Biru, sama ada warga Muda mahupun warga Tua, yang pada awalnya tadi kelihatan membara-bara semangatnya melontarkan rasa tak puas hati kepada titah sultan itu, mulai senyap. Masing-masing cuba sedaya mungkin menahan rasa itu supaya tidak meletus lagi.

Desah-desah nafas kepanasan kedengaran memenuhi suasana.

Perasaan tidak puas hati mereka tentang titah sultan itu dipendamkan sahaja. Itupun kerana warga Tua sudah bersuara.

Walaupun ada di kalangan warga Tua yang turut berasa tidak puas hati dengan larangan mengadakan sebarang keraian pada purnama Ramadan, mereka hanya diam seribu bahasa. Ini kerana menghormati pemimpin warga Tua itu sendiri yang sudah bersuara, iaitu Pak Kasman.

Itulah keunikan yang dimiliki oleh penduduk Kampung Biru.

Menghormati warga Tua.

Sejahat mana pun mereka, takkan ada yang berani melawan kata-kata warga Tua. Biadap namanya. Sesiapa yang didapati biadap terhadap warga Tua, akan dipandang jelek, bahkan pernah suatu ketika dahulu, ada warga Muda yang dipulaukan beberapa purnama, hanya kerana meninggikan suara kepada warga Tua.

Begitulah sifat menghormati warga Tua yang sudah ditanam semenjak kecil terhadap setiap penduduk Kampung Biru.

Penduduk Kampung Biru dibahagikan kepada dua golongan utama, iaitu warga Muda dan warga Tua. Warga Muda ialah mereka yang berumur 30 tahun ke bawah, tak kira lelaki mahupun wanita. Sebaik sahaja umur mereka menginjak ke angka 31 tahun, dengan sendirinya mereka akan tergolong dalam kalangan warga Tua.

Nun di suatu sudut perhimpunan itu, berdiri seorang warga Muda. Wira namanya. Sejak dari awal perhimpunan tadi, dia hanya memerhati.

Wira sebenarnya cuba memahami apa yang sedang berlaku di kampungnya.

Semenjak kehadiran seorang warga Tua dari kampung sebelah, suasana di kampungnya banyak berubah.

Warga Tua itu bernama Badar Al-Amin, atau lebih dikenali sebagai Pak Lebai. Pak Lebai mampir ke Kampung Biru semenjak 5 purnama yang lalu, iaitu pada purnama Rabiul Awal yang lepas. Menurut desas-desus yang didengarinya, Pak Lebai itu kerap berhijrah dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Menyebarkan khabar-khabar gembira buat pengikut ajaran yang dibawa oleh Si Utusan Cakerawala, juga menyampaikan berita-berita sengsara buat mereka yang menolak ajaran yang sama.

Wira seakan tak mengerti apa yang sebenarnya berlaku.

Walaupun dia kerap juga tak dapat menerima kesahihan cerita-cerita yang dikhabarkan oleh Pak Lebai, tetapi dia memilih untuk tidak melawan seperti Kudin, Salim mahu pun Mamat, Wira hanya memerhati.

Bagi Wira, dia hanya akan mempercayai cerita-cerita itu sekiranya ianya berlaku benar-benar di hadapan matanya, bukan dengan hanya mendengar cerita dari mulut ke mulut. Tak pasti apa hujung pangkal cerita. Begitu prinsipnya.

Daripada pemerhatiannya, semenjak kehadiran Pak Lebai, kehidupan penduduk Kampung Biru banyak yang berubah.

Jika dahulu penduduk Kampung Biru kerap menyabung ayam, kini jarang sekali. Menyabung ayam itu banyak rugi daripada manfaatnya, kata kebanyakan mereka.

Jika dahulu kaum hawa di Kampung Biru, rambutnya ditayang seenaknya, kini kurang sekali . Ramai yang sudah mengenakan kerudung di kepala. Makin jelita, bisik hati Wira.

Kalau dahulu penduduk Kampung Biru hanya keluar mencari rezeki di siang hari, dan kembali ke rumah ketika mentari mencecah ke horizon langit, lalu di rumah berdiam diri, kini tidak lagi. Suatu bangunan kecil yang dipanggil musolla yang lama menyepi tanpa pengunjung, kini mula diziarahi. Setiap hari, sebanyak 5 kali musolla itu meriah dengan kehadiran penduduk Kampung Biru, melaksanakan rutin wajib yang dipanggil solat, sebagai tanda patuh pada Pemilik Cakerawala.

Di musolla itu juga, penduduk Kampung Biru berkumpul dua kali seminggu, mendengar cerita-cerita oleh Pak Lebai. Kata Pak Lebai, itu adalah cerita-cerita dari Pemilik Cakerawala, yang dikumpulkan dalam satu kitab tebal yang digelar Al-Furqan. Tambahnya lagi, Al-Furqan itu disampaikan oleh Pemilik Cakerawala kepada Si Utusan Cakerawala, melalui perantaraan Si Pengantar Wahyu, yang digelar Jibril.


***
“Kurang lebih sepekan lagi, purnama Ramadan mampir menemui kita. Persediaan kita menemuinya juga perlu digiatkan lagi,” kata Pak Jaya.

Malam itu, Pak Jaya yang menggantikan Pak Lebai untuk memberikan pengisian selepas solat maghrib di musolla. Mata para jemaah musolla itu ditatapnya satu persatu.

“Sudah sekian lamanya Kampung Biru ini gersang tanpa perkara yang membasahkan jiwa. Lama juga musolla ini seolah tiada nyawa. Moga purnama Ramadan yang bakal menjelang tak lama lagi ini akan menjadi ruang buat kita kembali ke jalan Pemilik Cakerawala,” sambung Pak Jaya. Suaranya kedengaran sedikit serak daripada biasa.

“Sihir hedonisma itu terlalu kuat meracuni pemikiran kita semua. Bertahun lamanya sihir itu mengabui mata kita tentang kebenaran ajaran yang dibawa Si Utusan Cakerawala.”

“Kita tak boleh kalah. Tak mampu lagi diperdaya oleh sihir itu. Purnama Ramadan ini seumpama peluang baru yang diberi kepada kita semua, untuk membersihkan diri daripada dosa.” Suara Pak Jaya kian serak.

“Tercatat teguh di baris 31, dalam surah An-Nuur, daripada kitab Al-Furqan :

‘Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.’

Tapi sedikit sekali kita memandang berat kepada baris itu. Keuntungan yang dijanjikan oleh Pemilik Cakerawala itu pasti. Dia tak pernah memungkiri janji. Cuma kita jarang mahu memahami.” Kali ini mata Pak Jaya mulai bergenang.

Sesekali kelihatannya seperti menarik nafas yang amat dalam. Seakan ada kisah silam yang menggamit perasaannya.

“Yang sudah berlalu biarkan sahaja ianya berlalu.” Terluah juga bait-bait kata yang menggambarkan perasaannya kini.

“Kitab Al-Furqan ini banyak menyuluh jalan, untuk kita menuju kepada Pemilik Cakerawala ini.” Kali ini, kedua tangan Pak Jaya memeluk erat kitab Al-Furqan lusuh miliknya. Rapat ke dada.

“Pesanan daripada Si Utusan Cakerawala beratus tahun dahulu :

‘Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan, dengan penuh keimanan dan berkira-kira(mengharap), maka akan diampunkan oleh Allah akan dosa-dosanya yang telah berlalu.[HR Bukhari dan Muslim]

Nah. Pengampunan yang dijanjikan Dia. Syaratnya mudah disebut, tapi payah dilaksana. Itulah dia puasa yang dilakukan dengan penuh keimanan dan pengharapan kepada Dia. Dosa. Dosa. Dosa. Banyaknya dosa. Ianya ternyata menghimpit jiwa.”

Mata Pak Jaya kelihatan disepetkan sedikit. Memberi petanda bahawa Pak Jaya benar-benar memaknakan kata-katanya itu.

“Dosa-dosa yang terkumpul itulah yang menghilangkan rasa damai daripada hati selama ini. Ini bukan sepenuhnya salah sihir hedonisma dari puak Barat. Ini berasal daripada masalah hati. Hati yang malas mahu membasah. Hati yang selalu suka meresah.”

Kedengaran esakan tangis yang ditahan-tahan daripada jemaah musolla yang hadir.

“Dosa-dosa itu yang kian memberat saban hari, jika tiada episod pembersihan hati.” Ujar Pak Jaya penuh perasaan.

Terbayang ketakutan di wajah tua milik Pak Jaya itu. Seumpamanya ada gunung besar yang bakal menghempap kepalanya. Sepertinya segala petala langit akan menghentam wajahnya.

“Pembersihan hati yang kita panggil taubat. Sampai bila mahu ditangguh?” Kali ini nada suaranya kedengaran sedikit meninggi daripada tadi.

Esakan tangis daripada jemaah musolla yang hadir makin menjadi-jadi. Mereka benar-benar menjiwai setiap patah kata Pak Jaya pada malam itu.

Malam itu, suasana di musolla penuh syahdu. Bait-bait kata Pak Jaya benar-benar menikam kalbu.

Majoriti jemaah musolla, yang kesemuanya penduduk Kampung Biru, menanam azam untuk menjadikan purnama Ramadan kali ini adalah suatu ruang pembersihan jiwa.

Penduduk Kampung Biru amat mengerti akan perasaan Pak Jaya. Sudah sekian lamanya, purnama Ramadan dibiarkan berlalu begitu sahaja. Kampung Biru sudah lama ketiadaan ruh.

Kisah silam yang menjadi sejarah di Kampung Biru. Kampung Biru itu banyak menyimpan kisah-kisah pahit, yang kebanyakannya akibat sihir hedonisma yang dikenakan oleh puak Barat.

Angkara sihir oleh puak Barat? Bukan. Bukan sepenuhnya salah puak Barat.

Mereka mahu berhenti menuding jari kepada puak Barat yang mengenakan sihir hedonisma itu kepada mereka.

Benar kata Pak Jaya. Suasana Kampung Biru yang ketiadaan ruh itu berasal daripada masalah hati.

Iya. Masalah hati.

Tiada cara lain untuk mengembalikan suasana yang mempunyai ruh. Hanya episod pembersihan hati yang dipanggil taubat. Sesiapa yang melalui episod ini dengan penuh pengharapan, takkan tersihir lagi oleh hedonisma itu lagi, pastinya dengan izin Pemilik Cakerawala.

Dan malam itu, bintang-bintang yang menghiasi dada langit di Kampung Biru , bersinar terang.

Seolah turut menjiwai perasaan jemaah musolla yang berazam mahu melalui episod pembersihan jiwa pada purnama Ramadan nanti.

Di suatu ceruk penjuru musolla, kelihatan seorang warga Muda yang berkerut dahinya.

Itulah Wira.

Wira tak mengerti mengapa jemaah musolla pada malam ini, ramai yang berendam air mata.

Apa yang mengusik jiwa mereka? Wira memaksa otaknya supaya bekerja mencari jawapan. Melihatkan Pak Jaya yang bersungguh memberikan pengisian, menambahkan lagi rasa hairan di jiwa Wira.

Untuk apa kesungguhan itu?

Episod pembersihan hati yang dipanggil taubat?

Penting sangatkah?

Bertalu-talu persoalan datang menerjah kepala Wira. 

Wira makin terhimpit dengan persoalan-persoalan tanpa jawapan, walau sedikit sebanyak jiwanya terasa tenang berada di musolla pada malam itu.

[Bersambung...]

---

Nota : Cerpen ini ditulis sempena Ramadhan, pada tahun lepas. Moga bermanfaat.No comments: