Monday, 23 January 2012

Ini tentang exam

Cakap, memang senang kan? Allah.... [kredit]


Sudah lewat malam.
Lewat sangat.

Kini musim exam.
Segala penyakit segala demam segala peel pelik mula menampilkan diri.
Teringin nak jahit baju.
Teringin nak main sulam-sulam saputangan.
Teringin nak cari kawan baru buat Erika-chan.
Kesian beliau sunyi sorang-sorang.
Teringin nak round satu Kofu sambil makan softcream dengan cik hosmet.
Teringin nak rasa angin sepoi-sepoi bahasa sambil merempit naik genski menerjah ke Aeon Mall.
Err... nak pergi Aeon Mall sebab jalannya straight je. 
Seronok sikit takyah kona-kona.
Dan...lebih feel boleh layan memori silam dari atas genski.
Kesian beliau berhabuk di bawah rumah.
Eheh.


Inilah Erika-chan. Sunyi kan? 


Mula nak mengidam itu ini.
Mengada-ngada.

Beberapa hari ini, blog ini menguji kesabaran dan ketenangan diri.
Saya tak boleh nak jenguk blog sendiri pun,
Bila buka je, akan keluarlah iklan widget apa benda entah.
Bila close iklan tu, secara automatik blog saya pun ter'close' sekali.
Wahwah cukup menguji. 
Tapi still gedik nak menulis di blog sendiri,
pabila mengetahui bahawa blog ini masih bisa diterjah melalui komputer bukan milik peribadi,
Amboi.

Saya banyak sangat idea untuk dihurai panjang di blog ini.

Antara tema yang terigau-igau setakat ini :

1) Naqib/naqibah yang tak serius. Chotto-hanpa no taido akan menghasilkan adek-adek bulatan gembira yang lemau.

2) Tarbiyyah ini banyak diburukkan imej nya oleh orang-orang tarbiyyah itu sendiri.

3) Susah sangat ke untuk memiliki common sense as seorang Daie?

4) Manja nya Daie.


Heh. 
Berderet tema.
Bila tak sempat nak menghurai panjang,
mulalah akan terhasil post-post yang konon ala-ala puisi.

Kehkeh~

Tapi tapi tapi.
Tolong doakan saya ya?
Agar saya dipermudahkan untuk menulis seperti yang dihajati.

Banyak sangat apa yang terlintas di Hati.
Nak cakap direct, orang pun malas nak dengar bila meleret.
Itu antara sebab mengapa saya suka menulis.
Bila menulis,
takkan ada orang yang boleh memintas saya daripada menghabiskan ayat.
Takde orang yang nak bangkang di pertengahan.
Bahagia.

Saya lebih suka tulis kias-kias.
Konon nak jaga Hati orang.
Taknak lah fire depan-depan.
Orang terasa, Allah pun tak suka.

Tapi tapi tapi.
Bila saya tulis secara 'lepas',
bertubi-tubi respon yang diterima.
Selalunya tulisan yang 'lepas-lepas',
saya simpan sebagai koleksi peribadi je.
Heh.
Orang kita kot.
Mende yang 'lepas',
itu yang orang suka.

Contoh mudah,
Tengoklah penulisan Incik G.
Ramai kan yang suka?
Banyak je beliau main kias-kias,
tapi boleh nampak bahawa itu adalah jenis 'lepas'.
Ke... saya seorang je yang rasa macam tu?
Haih~

Tentang tema berderet tu,
Nanti-nantilah.
Nak fokus exam, insyaAllah.
Kena studi.
Kena usaha untuk perform.
Bukan usaha untuk lulus.
Bukan untuk degree.
Walaupun dalam Hati ,
naaaaaak sangat lulus dengan bergaya,
setelah bertungkus lumus di medan jugyou. 

Tapi niat kena betul.
Studi kaw-kaw untuk dapatkan redha Allah.

Mahu perform di dunia.
Lebih mahu perform di akhirat Sana.

Mahu usaha untuk perform dengan bergaya,
di hadapan Allah nanti.

Perform di dunia,
amat sangat perlu.
Supaya ianya boleh diperalatkan untuk dakwah.

Iyalah kan.
Daie yang fail exam,
mana ada orang nak respek?
Sehebat mana pun kata-kata nasihat yang disampaikan oleh daie itu,
tapi kalau studi nya hancus,
memang orang tak pandang.
Sakit kan?
Kenyataan deskedo.

Orang akan pandang pada keputusan.
Tak jeling langsung pada usaha.

Itu antara beza neraca manusia dengan neraca Dia. 

Allah pandang pada usaha.
Manusia cuba juga memandang usaha,
tapi lebih ramai,
bahkan lebih sering,
memandang pada result.

T_____T


Topik usaha untuk redha Allah vs usaha untuk result,
sememangnya akan HOT dibahaskan.
Di mana-mana.
Bila-bila masa.
Alaaaahhh... topik qadar dalam Mukaddimah Zilal itulah...
Dalam print out yang A4 dilipat dua itu,
ada di mukasurat 4 selalunya.

Teringat kenangan di PETIR,
Program pada ramadhan lepas.
Apabila topik ini dibangkitkan pada hari kedua terakhir program.
Fuuuuhhh...
Berasap-asap adek-adek yang ada.
Saya yang memberi ini lagilah berapi-api.
Bermain dengan emosi sendiri.
Berat rasanya tanggungan di bahu.
Diamanahkan berbicara tentang qadar.
Bimbang nanti teruji dengan kata-kata sendiri.
T___T
Difikirkan tentang nikmat yang perlu dihebahkan,
digagahkan juga untuk menyampaikan.

Okailah.
Nanti esok-esok,
saya terjah lagi ke sini.
Bi iznillah.
Mahu studi.
Untuk Allah.
Iya.
Untuk Allah.

Allahu... izinkan aku studi untuk Engkau Yang Maha Tahu.




"Sesiapa yang mahukan dunia maka dia perlu berilmu,
sesiapa yang mahukan akhirat, maka dia juga perlu berilmu,
dan sesiapa yang mahukan kedua-duanya maka dia perlu berilmu."
[Saidina Ali]






Dunia di genggaman.
Akhirat di Hati yang penuh iman.
Ameeennn...



Strong God. Amat strong. Tuhan segala kekuatan yang wujud. [kredit]







Noted :

1) Kadang-kadang, hidup ini tak memerlukan kita pikir banyak, dalam-dalam pun. Redaaaahhh je.


2) Antara tulisan sendiri yang amat sangat menggugah jiwa sendiri. 
Terasa amat diuji dengan tulisan-tulisan ini. 
Allahu... 
Bertemakan exam mode. Kalau rasa-rasa teringin nak terjah, dipersilakan.
Saya letak tajuk pos tanpa link ya. 
Saya tak boleh buka sebab iklan widget tu sedang tumpang publisiti. 
Mungkin komputer kalian okai je. 
Jadi, sila copy tajuk berikut dan manfaatkan ruangan 'search' yang ada di sebelah kiri atas blog sepi ini.

- Fail exam? Nasib ah...
- Exam di sini boleh gak nak repeat-repeat paper segala.
- perang
- ...saya diuji...
- Jiwa gagak jalanan


3) Jangan lupa kita saling doa-mendoakan. Itu yang menguatkan, insyaAllah.

Indeed.


Okbai.



5 comments:

kruN. said...

InsyaAllah k.gja~~ sama2 kita doakan semua :')) doakan saya jugak akak~~ hikhik. tulis aje redah ke kias ke.. saya sedia membaca ewahh :D

mujahidah1413h said...

insyaALLAH ..semua bakal dipermudah olehNYA. may ALLAH bless :)

Anonymous said...

untungnya sentiasa ingat pada Allah.
barrakallahufiq

Nur Syairah said...

gambatte shiken cik :)

bile tgk gmbr kat atasss blog cik buat sy tergamam...
sbb bru je tulis post berkenaan "gmbr tu"..
hehe

*sweet*

teratai biru said...

krun :

i like u lebey aaarrr...


mujahidah :

jzkk..^^



anon :

moga Allah chentakan kamu.



syae :

tiada kebetulan membuta tuli kan... (=