Sunday, 29 January 2012

Sempena gempa bumi : Betul kah kita muslim?





Ini adalah post sempena gegaran bumi yang bepusat di Yamanashi, selama dua hari berturut-turut sejak kelmarin (28/1/2012) hingga saat post ini ditulis (29/1/2012).

Kelmarin dan hari ini, rumah sewa saya bergegar dengan gegaran yang agak kuat dan luar biasa.
Terbayang memori ketika gempa bumi bermagnitud 9 pada pertengahan bulan 3 tahun lepas.
Puisi yang terhasil daripada peristiwa itu amat menyentuh jiwa saya.



Apabila gempa berlaku di laut, maka akan terhasillah tsunami. [kredit]




Iya.
Kebelakangan ini, bumi matahari terbit ini kerap kali bergegar. Bahkan pada tempat-tempat yang dahulunya jarang bergegar pun, kini seolah turut merancakkan pergerakan plat-plat bumi.

Oh ya, bumi samurai ini juga sedang hangat berbicara tentang ramalan yag dibuat oleh para sensei dari Tokyo University, yang menjangkakan bahawa Jepun akan mengalami gempa bumi yang kuat (bermagnitud 7) dalam masa 4 tahun terdekat ini. 

Baiklah baiklah, saya tak mahu bercerita tentang ramalan tersebut. Anda boleh manfaatkan incik google mahupun tiubawak untuk maklumat lanjut berkenaan itu.

Sebelum saya menerjah ke point utama, mari saya cerita sesuatu.

Adalah suatu hari (Selasa) pada minggu lepas. Telah ada khabar bahawa esoknya (Rabu) bahawa Jepun akan mengalami gempa bumi yang sama atau lebih kuat daripada yang pernah berlaku pada bulan 3 dulu. (noted : Khabar ini terbukti palsu. Ianya sekadar khabar angin. =.=' )

Maka tersebutlah kisah, di ruangan pengicau, dalam banyak-banyak kicauan berbaur gempa, ada satu kicauan yang menarik perhatian saya, lebih kurang begini ayatnya:

"Esok gempa, nak kena buat assignment tak?"


Assignment ibarat isi dengan kuku, bagi student normal. [kredit]



Wow...

Baiklah saya mengaku. Sejujurnya, saya pun ada terfikir juga, andai hari Rabu gempa, maka saya tak perlu menduduki exam pada hari Rabu, Khamis, dan hari-hari berikutnya. Juga tak payah susah payah berpeluh sakan   berhempas pulas untuk sesi presentation final pada hari Khamis. =.='

Rupa-rupanya ramai lagi insan di luar sana yang berfikiran serupa. Ada kenalan saya yang berfikir bahawa nanti andai gempa besar itu benar-benar berlaku pada hari Rabu, maka tak payah lah nak buat ronbun (eerrr... bahasa mudahnya,  Thesis). Saya tak pernah tulis ronbun lagi, tapi daripada cerita-cerita senior, menulis ronbun itu amatlah susah, susah, dan susah,

Tapi, alhamdulillah saya tetap study untuk exam hari Rabu itu. Takdelah nak menyerah macam orang kalah.

Buat saya dan kalian,
Mai sini nak habaq...








Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut" 
[Hadis Riwayat Imam Ahmad]


Inilah kurma. [kredit]




Terfikir tak, kenapa benih kurma yang memakan masa bertahun untuk tumbuh itu perlu ditanam juga, walaupun esoknya adalah kiamat?


Pendek kata, mengapa kita tak diseru agar meninggalkan segala virus Wahan yang menular dalam diri, lalu kita pakat ramai-ramai solat sungguh-sungguh, beristighfar sakan, atau melunaskan segala hutang, atau segera memaafkan sekalian umat, atau bersedekah segala harta?




Allahu Allah.

Berbeza benar neraca manusia dan neraca Dia.

Allah memandang pada usaha, bukan pada hasil. 

Di saat sebelum kiamat pun, Allah akan menapis hamba-hambaNya. Mana satu hamba yang benar-benar mukmin, mana satu yang munafik, mana satu yang kafir. T____T


Andai menanam kurma adalah perkara terakhir yang mampu kita lakukan sejurus sebelum kiamat, maka tanamlah kurma itu.

Andai study adalah perkara terakhir yang mampu kita lakukan sejurus sebelum kiamat, maka study lah sepenuh hati, semaksima mungkin.

*macam kena tembak. macam kena tembak*

T___T

Ataukah kita menganggap bahawa menanam kurma itu bukan ibadah?


***



"Errr... study pun ibadah ke?" 

Tanya seorang teman saya, ketika saya bercerita kepadanya tentang hadis ini pada petang Rabu yang dijangkakan akan berlaku gempa besar itu.

"Macam mana pula kita boleh kata yang study pasal ilmu engineering ni, boleh dapat pahala? "

Soalan kedua dilontar sebelum saya sempat menjawab soalan pertama.


"Tak boleh nak dikaitkan langsung."


Dia menambah. Saya tergamam.


***


Betul kah kita tak sekular? [kredit]




Satu dunia mengetahui bahawa memisahkan kehidupan seharian daripada islam, itulah sekularisma.


Andai benar kita menganggap 'islam is the best way of life', mengapa masih menganggap bahawa islam itu hanya tunggang terbalik bersolat, lapar dahaga berpuasa, kelubung satu badan menutup aurat, semata-mata?

Adakah ibadah hanya boleh dilakukan di atas tikar sejadah sahaja?

Wahai saya dan kalian, selagi mana kita berniat melakukan sesuatu kerana Allah, dan perkara tersebut adalah berlandaskan syariat (contoh : Main bola jaring dengan berpakaian menutup aurat), maka itu dikira ibadah.

Kasihanlah kita andai hanya boleh dapat pahala ketika berada di atas tikar sejadah sahaja, atau mulut kumat-kamit berzikir sahaja, atau ketika sedang berbulatan gembira sahaja?

Zalim nya kita.

Bukan main kita mengutuk si Kamal Atartuk yang meranapkan sistem khalifah, sejurus sebelum melancarkan  sistem sekularisma yang berkembang biak di seluruh pelusuk bumi sehingga kini. Tapi tanpa kita edar, diri kita sendiri masih terpalit dengan lumpur-lumpur sekularisma itu.


Kita kata islam dimana-mana, bila-bila masa. Tapi...


"Malu lah nak baca quran dalam densha (tren), kalau dalam masjid tak apa lah."


"Nak pergi party rumah nihonjin(japanese), tak bolehla nak pakai baju kurung. Kena pakai macam depa juga. Baru boleh geng."


"Solat atas rumput? Solat di tempat parking? Tak sesuai lah."

and so on...





Quran di mana-mana? [kredit]




Allahu Allah.

Tanpa sedar, kita telah mengekslusifkan islam pada sesetengah tempat, mengkhususkan nya pada masa-masa tertentu sahaja.

Di mana pengakuan hebat 'La ilaha illallah' pada sekurang-kurang nya 9kali sehari dalam solat itu?

Andai benar hanya Allah adalah ilah yang selayaknya disembah, mengapa masih mengasing-asingkan islam daripada kehidupan seharian.


"Menjemur kain adalah islam."


"Membasuh pinggan mangkuk adalah islam."


"Mengemas rumah adalah islam."


and so on...


Kalau sentiasa berfikir sebegitu, kan senang...

Cukup beriman kah kita bahwa 'islam is the best way of life'?






notakaki :

Dalam progam celik mata seperti ISK dan MZ, kita selalunya akan membangkitkan isu 

"Kita manusia, bukannya robot,.
Jadi, mari melaksanakan tujuan hidup dengan berhemah lagi  bertatasusila." 

Dan selalunya isu robot-robot ini akan berjaya membuka mata kebanyakan mad'u. 
Lalu kita akan mula melakukan aksi dakwah secara kemanusiaan yang biasa.

Saya jumpa kes menarik lagi mengujakan.

Ada orang beritahu saya, 

"Saya tak kisah pun jadi robot."

Saya terfikir, mungkinkah insan sebegini perlu di handle secara robot?

Saya yakin, dia masih manusia.

(=












































4 comments:

mamawana said...

Assalamualaikum

Perkongsian yg indah. Syukran.

[amiza malik] said...

senyum je baca.
i love ur sharing
baca point kecil yg dibangkitkan dan dibincangkan dengan halus dan cantik sekali.

senyum lagi.
rindu kamu

Anonymous said...

jazakillah k.gja^^

teratai biru said...

ayu :

rindu kamu lebih lebih lebih. T__T
pray for me...

selainnya :

moga Allah Chenta sama kalian...